Ponedeljek, 20. september 2021, 16:53
vreme
Vreme - Vremenska napoved

Slovenija

Podatki za Slovenijo

Napoved za Slovenijo

Vremenske slike

Sosednje pokrajine

Avstrijska Koroška

Julijska krajina

Hrvaška

Gorski svet

Podatki za Gorski svet

Napoved za Gorski svet

Snežne razmere

Vode

Hidrološki podatki

Hidrološka napoved

Primorje

Podatki za Primorje

Napoved za Primorje

Temperatura morja

Evropa

Podatki za Evropo

Spletna stran

Vreme na vaši spletni strani

Video

Video posnetki

Preteklost

Napovedi v preteklosti

splet

Spletne kamere

Hribi
Trenutne snežne razmere, višina snega ter nevarnost plazov. Snežne razmere v Sloveniji in okolici.

Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

ponedeljek, 31. 5. 2021, 8:49
Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 31. 5. 2021)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 31. 5. 2021
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno večinoma MAJHNA, 1. stopnje, a se bo čez dan v visokogorju zaradi sonca povečala in bo ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem bodo nevarnejša strma prisojna pobočja, kjer se sneg čez dan zaradi sonca zmehča, in pa senčne lege, kjer je še vedno nekaj nepredelanega snega. Čez dan se bodo zaradi dnevne otoplitve lahko pojavljali posamezni manjši plazovi mokrega snega. Nevarnejše bodo tudi strme grape, kjer so snežni nanosi. V sredogorju je star in uležan sneg, ki je stabilen. Nevarno je lahko predvsem na območjih blizu sten in ob izteku daljših grap, kjer se lahko iz višjih predelov sproži snežni plaz. V visokogorju je tudi precej klož, ki jih lahko sprožite ob večji obremenitvi snežne odeje. Razmere tam so zimske. Snežna odeja je zaradi jasne noči pomrznila, zato je zlasti v jutranjem in dopoldanskem času nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V visokogorju in tudi ponekod v sredogorju je razmeroma veliko snega. Novih, omembe vrednih padavin ob koncu tedna ni bilo, ponekod v visokogorju je zapadlo dobrih 10 cm snega, ki se je zaradi nizkih temperatur v senčnih legah le malo preobrazil, je pa skorjast. Drugod je na stari in prekristalizirani snežni odeji še novejši, slabše preobražen sneg. V visokogorju so klože in opasti. Zjutraj je sneg pomrznjen in ponekod tudi poledenel, čez dan se zmehča, le v senčnih legah visokogorja ostane trd in pomrznjen.

Predviden razvoj vremena
Danes bo sprva pretežno jasno. Čez dan se bodo razvili kopasti oblaki in nekateri vrhovi bodo lahko v oblakih. Popoldne je predvsem v vzhodnem delu naših gora možna kakšna kratkotrajna ploha. Veter bo šibak in severnih smeri, ledišče se bo čez dan dvignilo do okoli 2400 m nadmorske višine. Jutri bo vreme podobno, popoldanskih ploh ne pričakujemo. Veter bo šibak in krajevnih smeri, v visokogorju šibak severnik. Ledišče bo na okoli 2700 m nad morjem. V sredo in četrtek se bo nadaljevalo razmeroma sončno vreme, popoldanske plohe bodo predvsem na severozahodu spet nekoliko verjetnejše. Še topleje bo, ledišče bo nad najvišjimi vrhovi.

Tendenca snežnih razmer
Danes in tudi v naslednjih dneh pričakujemo značilno spomladansko situacijo. Nov sneg se bo čez dan ojužil in postal bolj labilen, ponoči pa zaradi jasnega vremena pomrznil. Nevarnost proženja snežnih plazov bo tako večinoma MAJHNA, 1. stopnje, le v visokogorju se bo čez dan povečala in bo ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem v jutranjem času bo precejšnja nevarnost zdrsa. V sredogorju bo sneg kopnel, višje pa se preobražal in sesedal. Snega je v goraj še precej in snežišča bodo vztrajala verjetno tudi še poleti. TO JE ZADNJE PLAZOVNO POROČILO V SEZONI 2020/2021. S ponovnimi poročili bomo pričeli ob prvem izdatnejšem sneženju jeseni ali v začetku zime.

Naslednja objava: ponedeljek, 15. 11. 2021

Vir: ARSO
slovreme.net
Hike.uno | Previsãodotempo.net | Meteo 12 jours | Podarimo.si - daritveni oglasnik | Primerjava cen | Dinghai | webcams bing