Ponedeljek, 23. november 2020, 17:53
vreme
Vreme - Vremenska napoved

Slovenija

Podatki za Slovenijo

Napoved za Slovenijo

Vremenske slike

Sosednje pokrajine

Avstrijska Koroška

Julijska krajina

Hrvaška

Gorski svet

Podatki za Gorski svet

Napoved za Gorski svet

Snežne razmere

Vode

Hidrološki podatki

Hidrološka napoved

Primorje

Podatki za Primorje

Napoved za Primorje

Temperatura morja

Evropa

Podatki za Evropo

Spletna stran

Vreme na vaši spletni strani

Video

Video posnetki

Preteklost

Napovedi v preteklosti

splet

Spletne kamere

Hribi
Trenutne snežne razmere, višina snega ter nevarnost plazov. Snežne razmere v Sloveniji in okolici.

Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

torek, 17. 11. 2020, 9:06
Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (torek, 17. 11. 2020)

Splošna stopnja nevarnosti - torek, 17. 11. 2020
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno v visokogorju ZMERNA, 2. stopnje. Predvsem so nevarna napihana mesta, kjer je dovolj snega za manjše plazove kložastega snega. Nevarnejša so tudi redka strmejša pobočja, kjer je snežilo na staro snežno podlago in je nova snežna odeja zaenkrat še slabo povezana. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna podlaga poledenela in nevarna za zdrs. Pod nadmorsko višino okoli 2000 m se snežna odeja hitro tanjša, zato je tam nevarnost snežnih plazov MAJHNA, 1. stopnje. Še vedno pa je zaradi ohladitve marsikje poledenelo.

Snežne razmere
Po daljšem suhem obdobju je včeraj (v ponedeljek) v gorah dež prešel v sneg. V visokogorju nad višino okoli 2000 m je na večinoma kopno podlago zapadlo od 10 do 40 cm snega. Sprva je padal razmeroma moker, kasneje pa vse bolj suh sneg. Manj snega je tokrat padlo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah. Ob sneženju je pihal zmeren (na izpostavljenih mestih tudi močan) veter severnih smer. Ta je razpihal snežno odejo, ki je sedaj precej neenakomerna, ponekod je spihano do kopne podlage. Južno od grebenov in sedel je veter gradil klože in opasti, tu so tudi nevarnejša območja, kjer lahko sprožite manjše kložaste plazove. Pod 2000 m je večinoma padal bolj moker sneg, ki je kasneje ob ohladitvi pomrznil in se razmeroma dobro sprijel z podlago. Pod 1500 m je snežilo le v vzhodnih Karavankah, ponekod v Kamniško-Savinjskih Alpah ter na Pohorju.

Predviden razvoj vremena
Danes (v torek) se je že razjasnilo. Tudi čez dan bo precej jasno z nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Na 1500 m bo temperatura okoli 3, na 2500 m pa -2 °C. V sredo bo pretežno jasno. Sprva bo pihal šibak veter severnih smeri, ki bo popoldne obračal v zahodno smer. Občutno topleje bo. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m pa okoli 4 °C. Tudi v četrtek bo v gorah jasno, do nadmorske višine okoli 700 m se bo večji del dneva zadrževala nizka oblačnost. Pihal bo šibak veter spremenljive smeri. Še nekoliko topleje bo. V petek nas bo dosegla izrazita ohladitev, ki pa bo prinesla le malo padavin. Zapihal bo zmeren do močan severovzhodni veter. Nulta izoterma se bo čez dan spustila pod 1500 m. V soboto kaže na večinoma sončno, hladno in vetrovno vreme. V nedeljo pa se bo hitro otoplilo. Večjih padavin še nekaj časa ne pričakujemo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo v sredo in četrtek predvsem na strmih prisojnih legah hitreje preobražala. Sneg se bo pod 2000 m tudi talil. Pričakujemo, da lahko predvsem na strmejših travnatih pobočjih nastanejo manjši plazovi mokrega snega, še vedno pa bodo nevarnejša mesta z napihanim snegom. Nevarnost snežnih plazov bo tako v visokogorju ostala ZMERNA, 2. stopnje. V petek se bo zaradi ohladitve snežna odeja dobro stabilizirala, nevarnost snežnih plazov se bo ZMANJŠALA. V visokogorju se bodo povečala poledenela mesta, nevarnost za zdrs bo tako VELIKA. Zaradi skromne snežne odeje, bomo prehodno prenehali obnavljati bilten. Z objavljanjem bomo ponovno pričeli ob večji pošiljki snega.

Naslednja objava: ponedeljek, 30. 11. 2020

Vir: ARSO
Kraj Višina snega 
Kredarica 2515m25cm
slovreme.net
Hike.uno | Previsãodotempo.net | Meteo 12 jours | Podarimo.si - daritveni oglasnik | Primerjava cen | Juzhno-Kuril. | photo bing