Torek, 26. januar 2021, 10:35
vreme
Vreme - Vremenska napoved

Slovenija

Podatki za Slovenijo

Napoved za Slovenijo

Vremenske slike

Sosednje pokrajine

Avstrijska Koroška

Julijska krajina

Hrvaška

Gorski svet

Podatki za Gorski svet

Napoved za Gorski svet

Snežne razmere

Vode

Hidrološki podatki

Hidrološka napoved

Primorje

Podatki za Primorje

Napoved za Primorje

Temperatura morja

Evropa

Podatki za Evropo

Spletna stran

Vreme na vaši spletni strani

Video

Video posnetki

Preteklost

Napovedi v preteklosti

splet

Spletne kamere

Hribi
Trenutne snežne razmere, višina snega ter nevarnost plazov. Snežne razmere v Sloveniji in okolici.

Napoved za gorski svet - snežne razmere

 Snežne razmere

ponedeljek, 25. 1. 2021, 8:50
Splošna nevarnost plazov je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
ARSO:
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 25. 1. 2021)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 25. 1. 2021
Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZNATNA.
Glavni problem: napihan sneg, šibke plasti, nov sneg

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Po odjugi in v visokogorju tudi obilnem sneženju se je ozračje ohladilo, snežna odeja se je nekoliko stabilizirala. Vseeno so zlasti v visokogorju razmere zelo zahtevne. Veliko je napihanega snega, ki se lahko sproži že ob majhni obremenitvi snežne odeje. Zlasti na strmejših pobočjih, v grapah krajevno pričakujemo tudi spontano plazenje. Zaradi debele snežne odeje se bodo predvsem na strmejših pobočjih pojavljale dodatne napoke in lahko tudi posamezni zdrsni plazovi. Pod 1500 m se je snežna odeja zaradi ohladitve bolje stabilizirala, vseeno pa na izpostavljenih mestih lahko pride do plazenja mokrega snega, ki še ni čisto pomrznil. Lahko sprožite tudi manjše plazove novega kložastega snega.

Snežne razmere
Ob izraziti odjugi z dežjem in višje velike količine novega snega, so v gorah v preteklih dneh nastajali neobičajno veliki plazovi. V visokogorju je za ta čas rekordno debela snežna odeja, veliko snega je tudi v sredogorju, pod 1000 m pa se debelina hitro tanjša. V visokogorju je sneg rahel in se globoko predira, na vetru izpostavljenih mestih je sneg spihan do trdne podlage. Nastajale so številne klože, velike opasti in zameti, ki so na vseh pobočjih. Predvsem pa so nevarna severna in vzhodno pobočja, kjer je največ napihanega snega. Zaradi vetra je nastala skorja. V sredogorju je v soboto in nedeljo na razmočeno snežno podlago zapadlo od 10 do 40 cm suhega snega, ki ga je na izpostavljenih mestih veter ponekod spihal. Nov sneg je prekril napoke, zato je nevarnost težje prepoznati.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno in megleno, del dopoldneva na Pohorju še delno jasno. Predvsem v hribih južne Slovenije bo občasno snežilo, drugod bo v glavnem suho. Sprva bo pihal šibak jugozahodnik, ki se bo popoldne obrnil na severovzhodnik. Na 1500 m bo temperatura okoli -6 °C, na 2500 m pa okoli -13 °C. Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pihal bo šibak do zmeren severozahodni veter, ki bo izrazitejši v visokogorju. Na 1500 m bo temperatura okoli -7 °C, na 2500 m pa okoli -15 °C. V sredo se bo pooblačilo, popoldne se bo oblačnost trgala. Vrh oblačnosti bo nad našimi najvišjimi vrhovi. Občasno lahko rahlo naletava sneg, a bodo količine zanemarljive. Veter bo nekoliko oslabel. Na 1500 m bo okoli -6, na 2500 m pa okoli -13 °C. V četrtek bo zmerno oblačno, topleje bo.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo zaradi hladnega vremena le počasi posedala in slabo preobražala. Na izpostavljenih mestih bo severozahodnik prenašal nov sneg in na južnih straneh grebenov in sedel delal nove zamete. Nevarnost snežnih plazov bo nad okoli 1500 m ostala ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2 stopnje. V drugi polovici tedna se bodo snežne in plazovne razmere zaradi otoplitve začele spreminjati.

Naslednja objava: sreda, 27. 1. 2021

Vir: ARSO
Kraj Višina snega 
Katarina nad Lj.1cm
Kočevje6cm
Kredarica 2515m490cm
Letališče Cerklje ob Krki2cm
Rateče Planica 864m78cm
Vogel267cm
Vojsko65cm
slovreme.net
Hike.uno | Previsãodotempo.net | Meteo 12 jours | Podarimo.si - daritveni oglasnik | Primerjava cen | Seocheon | planina